Een beroep op ieders verantwoordelijkheid

Gepubliceerd op 6 februari 2024 om 17:48

In het recente nieuws komt grensoverschrijdend gedrag binnen de NPO breed aan bod: 'Geschrokken van wangedrag', kopt de NOS. Dit wangedrag heeft plaatsgevonden binnen een door de overheid gefinancierde stichting, en de vraag die opkomt is: hoe kon dit onopgemerkt blijven?

 

Het rapport, treffend getiteld 'Niets gezien, niets gehoord, niets gedaan. De zoekgemaakte verantwoordelijkheid,' onthult een verontrustende realiteit. In een tijd waarin we bewust worden van de impact van ons gedrag, onze identiteit en de juiste inzet van onze talenten, is het opmerkelijk dat dergelijk gedrag binnen de organisatie werd getolereerd of als normaal beschouwd. "Op alle niveaus is te veel weggekeken door leidinggevenden, organisatieprofessionals, toezichthouders bij de omroepen en de NPO," aldus het rapport. Was er sprake van een angstcultuur? En hadden "grootverdieners" te veel invloed, waardoor het management vreesde voor schade aan de NPO?

 

De cijfers maken de situatie nog verontrustender. Uit een vragenlijst blijkt dat maar liefst drie op de vier respondenten in de periode van mei 2022 tot mei 2023 te maken hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag, als doelwit of getuige. Dat zijn 1484 medewerkers, benadrukt de NOS.

 

Voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag variëren van roddelen, belachelijk maken en het schenden van vertrouwelijkheid tot verbaal geweld, intimidatie van vrouwelijke collega's en discriminatie op basis van geslacht, leeftijd, etniciteit of huidskleur. Dergelijke situaties kunnen zich overal voordoen, zowel merkbaar als ongemerkt, in elke organisatie.

Bent u zich bewust van wat er in uw organisatie gebeurt? Jarenlang leek alles goed te gaan bij de NPO, en meldingen van ongemak werden weggewuifd. Grapjes zoals ' wat moeten we hiermee ze is zwart, of dat je lekker neukbaar bent' dragen echter bij aan een verkeerde cultuur en kunnen ernstige gevolgen hebben voor uw medewerkers.

 

Daarom pleiten wij voor de aanstelling van een extern, onafhankelijk vertrouwenspersoon. Een persoon waar iedereen terechtkan zonder te worden weggewuifd of niet serieus genomen worden. Een extern vertrouwenspersoon biedt een oordeelloze omgeving voor eenieder die behoefte heeft aan een luisterend oor.

 

Wilt u een bedrijfscultuur waarin bovengenoemde zaken uitgesloten zijn? Een plek waar uw medewerkers altijd terecht kunnen? Neem dan snel contact op met Goal Vertrouwenspersoon! Wij bieden een omgeving waarin medewerkers zich veilig, gehoord en gewaardeerd voelen. Laten we samen streven naar een positieve verandering en een gezonde werkomgeving voor iedereen. Neem nu contact op

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.